Louisekroens Historie- Fra husmandssted til kro
Louisekroen har til huse i et over 200 år gammelt husmandssted beliggende i Bølshavn, nær Svaneke på Bornholm. Louisekroens historie begynder i 1973. Her blev kroen åbnet som spisested og steakhouse af Grethe Damgaard, der kom fra Herning. Med inspiration fra familiens restaurant, Hereford Beefstouw i Lund, ombyggede Grethe Damgaard det gamle husmandssted til en restaurant. Stalden blev til køkken, og de gamle værelser og stuer blev til charmerende restaurantlokaler. Rygterne om de saftige og møre bøffer nåede snart både lokale og turister, og mange af Louisekroens gæster har således en mangeårig tradition for at besøge kroen.
I slutningen af 70érne solgte Grethe Damgaard Louisekroen til et lokalt par, Margit og Robert Hansen, og i hele 39 år stod de i spidsen for Louisekroen. I 2018 valgte Robert og Margit meget fortjent at trække sig tilbage, og de solgte Louisekroen til det nuværende ejer-og værtspar Jan Handberg og Vibeke Kruse.
Nænsom renovering.
I forbindelse med overtagelsen er indretningen af Louisekroen blevet fornyet en smule med behørig respekt for kroens historie. F.eks. er de skønne, gamle sortbejdsede borde blevet bevaret. Bordene er de originale borde, der blev specialfremstillet til Louisekroens åbning i 1973. Hvert bord har navn efter en by på Bornholm, og mange af kroens stamgæster har et favoritbord, hvor de altid sidder, når de besøger Louisekroen. Skulle favoritbordet være optaget, ja så kommer man hellere en anden dag.
Bordene pyntes med havebuketter og levende lys, og de gode vine kan nydes af de høje, flotte vinglas. ”Med den nuværende indretning af Louisekroen har vi forsøgt at skabe nogle hyggelige og charmerende rammer omkring vores gæsters besøg på Louisekroen, og vi gør vores bedste for at byde alle varmt velkommen.” Jan og Vibeke.
Louise og Frederik
Og hvem er så denne Louise, som Louisekroen er opkaldt efter? Jo Louise var en helt almindelig, borgerlig pige, der endte med at blive gift med Kong Frederik d.7. af Danmark. Louise Rasmussen er i dag nok bedre kendt som Grevinde Danner. I 1851 og igen i 1856 besøgte Kong Frederik d. 7 og hans gemalinde Grevinde Louise Danner Bornholm. Under besøget i 1851 lagde parret vejen forbi Bølshavn. Syd for Bølshavn ligger en lund, med en betydelig samling bautasten. Denne lund købte kongen og gav stedet navn efter sin smukke hustru Grevinde Louise Danner. Louisenlund blev i den anledning gjort tilgængelig for almenheden, og er fortsat et besøg værd.
I 1856 vendte kongeparret tilbage til Bornholm for at indvie Kongemindet i Alminingen. http://www.bornholmerneshistorie.dk/kongemindet-i-almindingen.html
Og atter engang besøgte Kong Frederik og Louise Bølshavn. Kongen blev henrykt for øboerne, da snobberiet så godt som ikke eksisterede på Bornholm. Han blev så glad for fiskerne og de øvrige beboere i Bølshavn, at han gav dem et areal, nu »Bølshavn Frihed«. Indtil for ganske få år siden betalte beboerne en jordbrugsafgift på 9 øre hvert halve år. Det viste sig at være den afgift, der blev indført, da »Bølshavn Frihed« blev oprettet; lidt penge skulle staten trods alt have i kassen.
Bølshavn er den dag i dag et dejligt sted – ikke mindst om sommeren. Havnen er lille og var indtil for få år siden ejet af beboerne i Bølshavn. Den ejes nu af Bornholms Regionskommune. Kommunen købte havnen for den formidable sum af kr.0,00. Pudsigt nok var der ikke nogen advokat, der ville tage sig af salget.
Den dag i dag pryder det store portræt af Grevinde Louise Danner fortsat gavlen på Louisekroen mod landevejen.
Louisekroens to fugle
Foran Louisekroen står 2 store keramikfugle. Louisekroens 2 fugle hedder Esmeralda og Rasmus, og de to råger er udført af den svenske kunstner Astrid Anderberg (1927-2010).
Når sæsonen begynder, kommer rågerne ud at stå foran kroen, hvor de sammen passer på deres æg, og når sæsonen atter er slut rykker rågerne tilbage i vinterhi.
Rågen er i øvrigt Bornholms ”nationalfugl”. Den er kendt som en almindelig ynglende strandfugl, og kan ses på Bornholm i hele sommerhalvåret, hvor den ruger højt til vejrs i trækronerne i kolonier fra en halv snes til mange hundrede reder.
I 2019 udgjorde rågerne foran Louisekroen motivet på medaljer og diplomer for Bornholm Rundt Marchen 2019